Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


el:page

Σελίδες wiki

Μια σελίδα είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό ενός wiki. Όλες οι URL σε ένα wiki θα πρέπει να οδηγούν σε μια επεξεργάσιμη σελίδα έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν ελεύθερα να δημιουργούν/επεξεργάζονται/διαγράφουν σελίδες.

Μια βασική σελίδα

Μια σελίδα όπως αυτή εδώ, σας παρουσιάζει τις βασικές δυνατότητες του DokuWiki. Η πρώτη κεφαλίδα θεωρείτε ως ο τίτλος της σελίδας. Στις βασικές δυνατότητες του DokuWiki συμπεριλαμβάνονται σύνδεσμοι και εικόνες. Ακόμη είναι διαθέσιμες ακόμη πιο προηγμένες δυνατότητες που και αυτές μπορούν να γίνουν ακόμη πιο χρήσιμες και να επεκταθούν μέσω των πρόσθετων.

Ενότητα

Οι κεφαλίδες στις σελίδες καθορίζουν ενότητες. Οι ενότητες αυτές αρχίζουν με την κεφαλίδα και τελειώνουν πριν την επόμενη κεφαλίδα ή μαζί με το τέλος της σελίδας.

Οι διακριτές ενότητες παράγουν ένα πίνακα περιεχομένων, που λογικά θα πρέπει να βλέπετε στην πάνω δεξιά γωνία αυτής της σελίδας.

Οι ενότητες μπορούν να επεξεργαστούν ξεχωριστά, διαβάστε την σελίδα περί της επεξεργασίας ενοτήτων.

Σχεδιότυπο

Η διάταξη κάποιας σελίδας δεν καθορίζεται μονάχα από το κώδικα wiki της, αλλά και από το σχεδιότυπο που χρησιμοποιείται για την δημιουργία της. Αυτή εδώ η σελίδα, χρησιμοποιεί το βασικό σχεδιότυπο σελίδων που είναι ενσωματωμένο στο DokuWiki. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα σχεδιότυπα σελίδων εδώ. Αν κανένα από αυτά δεν είναι αυτό που ψάχνετε, μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας.

Κύκλος ζωής σελίδων

Δημιουργία της σελίδας

Στο DokuWiki, οι σελίδες δημιουργούνται όπως και σε όλα τα άλλα wiki. Απλώς δημιουργήστε έναν σύνδεσμο από μια υπάρχουσα σελίδα σε μια ανύπαρκτη σελίδα, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο, και κάντε κλικ στο Δημιουργία σελίδας (πάνω αριστερά στον βασικό σχεδιότυπο). Αυτός είναι ο συνηθέστερος και πιο διαδεδομένος τρόπος. Σιγουρεύει στον να είναι αλληλοσυνδεόμενες όλες σας οι σελίδες με σωστό τρόπο και αποφεύγεται την δημιουργία ορφανών σελίδων.

Υπάρχει επίσης διαθέσιμο ένα screencast που εξηγεί την διαδικασία με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Εναλλακτικοί τρόποι

Υπάρχουν και μερικοί εναλλακτικοί τρόποι για την δημιουργία μιας νέας σελίδας:

  • Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με το όνομα της σελίδας που θέλετε να δημιουργήσετε και να αναζητήσετε. Στην συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε Δημιουργία σελίδας (πάνω αριστερά στον βασικό σχεδιότυπο) στην σελίδα των αποτελεσμάτων. Η νέα σελίδα θα έχει το όνομα του όρου που ψάξατε.
  • Αν είσαστε διαχειριστής ενός wiki, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο .txt μέσα στην διαδρομή φακέλων που θέλετε να βρίσκεται το περιεχόμενο. Το όνομα του αρχείου είναι το όνομα της σελίδας.
  • Βεβαίως, μπορείτε ακόμη να ανοίξετε μια ανύπαρκτη σελίδα με το να πληκτρολογήσετε χειροκίνητα το URL στην γραμμή διευθύνσεων του περιηγητή σας.
  • Επίσης υπάρχουν και πρόσθετα που μπορούν να προσθέσουν μια σελίδα: βλέπετετα πρόσθετα με ετικέτα 'create'.

Σημείωση: Όταν χρησιμοποιείται μια από τις παραπάνω εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας σελίδων να σιγουρεύετε ότι συνδέονται με υπάρχουσες σελίδες στο wiki. Σε διαφορετική περίπτωση κανένας δεν θα ξέρει για την ύπαρξη τους. (Αν και αυτές οι σελίδες μπορούν να βρεθούν μέσω της λειτουργίας καταλόγου ή αναζήτησης.)

Επεξεργασία της σελίδας

Για να τροποποιήσετε το περιεχόμενο μιας σελίδας κάνετε κλικ στο Τροποποίηση σελίδας εκτός και αν η σελίδα πρόκειται να δημιουργηθεί.

Η δημιουργία ή η τροποποίηση της σελίδας σας οδηγεί σε μια οθόνη επεξεργασίας που σας δίνει την δυνατότητα να εισάγεται κώδικα wiki. Η τροποποίηση είναι να βάζετε το κείμενό σας στο πεδίο της επεξεργασίας και να χρησιμοποιείτε ειδικό συντακτικό για να ενισχύσετε τον τρόπο που προβάλλεται.

Για την διευκόλυνση σας, υπάρχει η δυνατότητα προεπισκόπησης των αλλαγών σας έτσι ώστε να τις επιθεωρήσετε προτού τις αποθηκεύσετε.

Αφού η σελίδα πληρεί της απαιτήσεις σας, πατάτε το κουμπί Αποθήκευση για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας. Στην συνέχεια η σελίδα προβάλλεται σε μορφή HTML που είναι η προκαθορισμένη μορφή εξόδου. Σημειώστε ότι μπορείτε να εξάγετε την σελίδα αυτή σε διάφορες μορφές.

Διαγραφή της σελίδας

Αν αποθηκεύσετε μια κενή σελίδα, τότε το DokuWiki θα διαγράψει την σελίδα και το συνδεδεμένο όνομα σελίδας. (Σημειώστε ότι το attic παραμένει.)

Αντιμετώπιση προβλημάτων

  • Η δημιουργία ή η τροποποίηση μιας σελίδας απαιτεί κάποια δικαιώματα. Παρακαλώ διαβάστε το ACL για να βρείτε περαιτέρω πληροφορίες για το πως ρυθμίζονται.
  • Η τροποποίηση μιας σελίδας μπορεί να γίνει μονάχα από ένα και μόνο χρήστη κάθε φορά. Διαβάστε το locking αν αντιμετωπίσετε το φαινόμενο με μήνυμα Η σελίδα είναι κλειδωμένη.
el/page.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2011-02-08 07:11 από petsagouris

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, το περιεχόμενο σε αυτο το wiki διέπεται από την ακόλουθη άδεια: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki