DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:page

Wikipagina's

Een pagina is de kernonderdeel van een wiki. Alle URLs in een wiki moeten leiden naar een bewerkbare pagina zodat gebruikers de pagina's vrij kunnen aanmaken/bewerken/verwijderen.

Een basispagina

Een pagina zoals deze laat de basisfuncties zien van DokuWiki. De eerste tekstkop wordt gezien als de titel van een pagina. Basisfuncties in DokuWiki omvatten links en afbeeldingen, maar meer geavanceerde functies zijn ook beschikbaar en kunnen ook uitgebreid worden via plugins.

Alinea's

De koppen definiëren de alinea's. Een alinea begint met een kop en eindigt bij de volgende kop of bij het eind van de pagina.

De verschillende alinea's van een pagina genereren een de inhoudsopgave, welke je kunt zien rechtsbovenaan deze pagina.

Alinea's kunnen individueel worden bewerkt, zie alineabewerken.

Template

De layout van een pagina wordt niet alleen bepaald door zijn wikitext, maar ook door zijn template. Deze pagina gebruikt de standaard template die meegeleverd wordt met DokuWiki. Meer templates kunnen hier gevonden worden. Als niets past bij jou wensen, kun je zelf een aangepaste template ontwikkelen.

Levensloop van een pagina

Maak een pagina

In DokuWiki, worden pagina's gemaakt als in elke andere wiki. Maak simpel een link van een bestaande naar een niet-bestaande pagina, volg die link, en klik op Maak deze pagina aan (in het rechterzijbalkje in de standaard template). Dit is standaard en aanbevolen manier. Het verzekert je er van dat al je pagina's correct naar elkaar worden gelinkt en je maakt nergens verweesde links.

Er is ook een screencast (en) beschikbaar die dit uitlegt.

Alternatieven

Er zijn ook enkele alternatieve manieren:

  • Je mag de naam van de nieuwe pagina direct intypen in het zoekveld, en klik op “Zoek”-symbooltje en dan kun je meteen de Maak deze pagina-knop (standaard in het rechterzijbalkje) gebruiken op de zoekresultatenpagina. De nieuwe pagina wordt genoemd naar je zoekopdracht.
  • Als je de webmaster bent kun je een .txt-bestand maken in de map (namespace) waarin je het wenst op de webserver. De naam van het bestand is de naam van de pagina.
  • Natuurlijk kun je ook een niet-bestaande pagin openen door handmatig de URL in je browser te wijzigen
  • Er zijn ook plugins om pagina's toe te voegen: Zie plugins getagd met 'create'

NOTE: Wees er zeker van dat je jouw nieuwe pagina's correct linkt van andere pagina's, wanneer je een alternatieve manier gebruikt. Anders zal niemand je pagina vinden. (Hoewel deze pagina's nog steeds gevonden worden via de index functie of door de zoekmachine.)

Een pagina bewerken

Bewerken van een pagina wordt gedaan door op Pagina aanpassen-knop te klikken, behalve als een pagina nog gemaakt moet worden.

Het maken of bewerken van een pagina leidt je naar een bewerkvenster dat je instaat stelt om wikitext in te voeren. Bewerken van een pagina bestaat uit het invoeren van je tekst in het bewerkveld, en het toevoegen van enige opmaak om de layout te verfraaien.

Om het bewerkprocess te verbeteren, is er een voorbeeldfunctie beschikbaar die je de opgemaakte pagina laat bekijken voor opslaan.

Zodra de pagina voldoet aan je wensen, kun je op de Opslaan-knop klikken om het op te slaan. De pagina wordt dan gerenderd in HTML, wat is de standaard uitvoer. Merk op dat je deze pagina ook in verschillende formaten kunt exporteren als je dat wenst.

Een pagina verwijderen

Als je een een lege pagina opslaat, zal DokuWiki die pagina verwijderen, en de bijhorende paginanaam. (Merk op dat oude revisies behouden blijven.)

Probleemoplossen

  • Voor het maken of bewerken van een pagina heb je genoeg rechten nodig voor je dat mag. Kijk alsjeblieft op ACL om hier meer over te vinden.
  • Het bewerken van een pagina kan slecht door een persoon tegelijk gedaan worden. Zie vergrendeling als je een Pagina vergrendelt bericht tegenkomt.
nl/page.txt · Laatst gewijzigd: 2013-01-14 21:25 door Klap-in

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki