DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Zijbalk

Deze vertaling is ouder dan de originele pagina en kan verouderd zijn. Kijk wat er is veranderd.
Vertaling van deze pagina?:

Leer over DokuWiki

Geavanceerd Gebruik

Bedrijfsmatig Gebruik

Onze Gemeenschap


Volg ons op Facebook, Twitter en andere sociale networken.

nl:search

Zoek

Zoeken wordt gedaan in het Zoekveld bovenaan (als de standaard template wordt gebruikt).

Syntax

Standaard doet DokuWiki een logische AND zoekactie. Dit betekent dat alle woorden die je invoert in de zoekopdracht worden gebruikt. De zoekactie is altijd hoofdletter ongevoelig.

DokuWiki's geavanceerde zoekquery syntax wordt hieronder beschreven. Alle syntax kan hieronder gecombineerd worden. In deze paragraaf zullen we vierkante haken [ … ] gebruiken om tekst weer te geven die in een zoekopdracht gebruikt worden.

Termen die je wil uitsluiten (-)

Je kunt een streepje - direct voor het sleutelwoord toevoegen om pagina's die dit sleutelwoord bevatten uit te sluiten van je zoekresultaten. Bijvoorbeeld de zoekactie [ dokuwiki -plugin ] zal pagina's vinden die “DokuWiki” bevat, maar niet die met “plugin”.

Je kunt deze syntax - niet alleen voor een sleutelwoord gebruiken, maar ook voor gedeeltelijk matchen, zoeken van zinnen, een namespacezoekactie en gegroepeerd zoeken zoals hieronder beschreven. Bijvoorbeeld kun je de zoekopdracht [ -"zin die je wilt uitsluiten" ] gebruiken om deze exacte zin uit te sluiten.

Gedeeltelijk matchen (*)

Je kunt een gedeelte match doen door voor of achter een sleutelwoord een asterisk * te plaatsten. Bijvoorbeeld, zoeken voor [ wiki ] zal alleen “wiki” vinden, maar zoeken voor [ *wiki ] zal ook “DokuWiki” vinden (suffix matching). Je kunt ook uitvoeren [ doku* ] (prefix matching) en [ *okuwik* ] (partial matching).

Merk op dat * geen “wildcard” is. Je kunt het niet zonder sleutelwoord gebruiken, bijv: zoeken op [ doku*iki ] zal niets vinden.

Zinnen zoeken ("")

Je kunt zoeken voor exacte zinnen door dubbele aanhalingstekens te plaatsen rond de set van woorden, bijv: [ "installing dokuwiki" ].

Zoeken in de namespace (@)

Je kunt de zoekactie beperken tot namespaces. Om pagina's te zoeken in een namespace, plaats je @ of ns: voor de namespacenaam. Om niet in een bepaalde namespace te zoeken, plaats je ^ of -ns: voor de namespacenaam.

Bijvoorbeeld, de zoekopdracht [ dokuwiki @wiki ^wiki:docs ] zal pagina's vinden die het woord “dokuwiki” bevatten en zich in de “wiki” namespace bevinden, maar niet in de “wiki:docs” namespace. De zoekopdracht [ dokuwiki ns:wiki -ns:wiki:docs ] zal hetzelfde doen.

De OR operator (|)

Standaard doet DokuWiki een logische AND zoekactie, maar je kunt ook een logische OR zoekactie doen door | of or te gebruiken als scheidingsteken in je zoektermen. Bijvoorbeeld, de zoekopdracht [ plugin | template ] zal pagina's vinden die of “plugin” of “template” bevatten of beide. De opdracht [ plugin or template ] doet hetzelfde. Je kunt OR gebruiken als simpel alternatief voor Partial matching (*), bijv: om pagina's te vinden over mensen met een spelling variatie zoals [ Frank | Fränk ].

De OR operator heeft een lagere prioriteit dan de standaard AND operator. Dat betekent dat zoekopdracht [ dokuwiki plugin | template ] kan worden weergegeven als [ (dokuwiki plugin) | template ], en niet als [ dokuwiki (plugin | template) ]. In plaats daarvan kun je groeperingsyntax gebruiken zal hieronder beschreven.

Als je jouw zoekopdracht wilt beperken tot een namespace, moet je zoektermen groeperen met “()”, anders zal de zoekopdracht [ plugin | template @plugin] zich gedragen als [ (plugin) | (template @plugin)], bijv: zoeken voor “plugin” OR “template @plugin” in alle namespaces, maar niet zoals je waarschijnlijk bedoelt “plugin” OR “template” in de plugin namespace, de laatste wordt correct uitgedrukt met [ (plugin | template) @plugin].

Gegroepeerd zoeken

Je kunt zoektermen groeperen door ze in te sluiten met rond haakjes ( … ). Omdat haakjes de hoogste prioriteit hebben kunnen ze worden gebruikt om prioriteit af te dwingen.

Bijvoorbeeld, de zoekopdracht [ dokuwiki -(plugin | @plugin) ] zal pagina's vinden die het woord “DokuWiki” bevatten maar niet het woord “plugin” en zich niet bevinden in de namespace “plugin”.

Snelzoeken

Je kunt het begin van een paginanaam in het zoekveld typen en een halve seconde wachten. In de meeste moderne browsers zul je automatisch een popup krijgen met de matchende paginanamen.

OpenSearch

OpenSearch in Firefox

OpenSearch is een standaard om het makkelijk te maken om de zoekfunctie van een website te integreren in je browser. Dit wordt ondersteund door alle moderne browsers. In DokuWiki is OpenSearch beschikbaar.

Dit is een stappenplan om je Wiki's zoekfunctie aan Firefox toe te voegen (andere browsers doen dit waarschijnlijk op vergelijkbare manier):

  1. open je wiki in de browser
  2. klik op de kleine pijl links van je zoekveld
  3. kies “DokuWiki toevoegen” 1)

Wat achtergrond over de zoekindex

DokuWiki gebruikt nu een index om zelfs in grote wiki's snel te kunnen zoeken, om in staat te zijn om iets te vinden is het nodig dat de index gevuld is met de huidige data. Informatie over een de paginainhoud wordt toegevoegd en geupdate als een paigna wordt bekeken door een gebruiker. Elke pagina bevat een onzichtbaar plaatje (webbug) die het index update proces triggert als dat nodig is.2) (Dat is als de wijzigingsdatum van een pagina nieuwer is dan de wijzigingsdatum van het indexbestand.)

De index bestaat uit bestanden genaamd page.idx, w[n].idx en i[n].idx geplaatst in de index map. w[n].idx bevat een lijst van alle worden (uitgezonderd stopwoorden) met een lengte van n die verschijnen op wiki pagina's. Voor elke regel in w[n].idx is er een regel in het overeenkomende i[n].idx bestand dat paginaverwijzingen bevat in de vorm van pn*freq. pn is een regelnummer voor page.idx, freq geeft aan hoevaak een woord verschijnt op een pagina. Meerdere paginaverwijzingen zijn gescheiden met een dubbelepunt.

De indexer gebruikt een taalspecifieke stopwoorden bestand dat een lijst bevat van alle standaard woorden die nooit worden geindexeerd (bijv: het woord de in het Nederlands). Zoeken voor zulke woorden zal geen resultaten geven. Dit stopwoordbestand wordt geplaatst in de taalmap van je DokuWiki-installatie, dat <dokuwiki>/inc/lang/<language>/stopwords.txt zodat je het bestand kunt wijzigen in de juiste map voor het toevoegen of verwijderen van woorden die niet geïndexeerd moeten worden voor die taal.

Als je jouw wiki upgrade van een ouder versie zonder een index, zal je zoekfunctie geen resultaten geven tot dat de index is opgebouwd. Je kunt wachten tot dat dit is gebeurd door bladeren door je wiki of je gebruikt een meegeleverd commandline script om de index te updaten.

1)
Het kan anders heten omdat je Wiki een andere naam heeft
2)
Merk op dat de webbug ook voor andere taken wordt gebruikt. Zie http://forum.dokuwiki.org/post/3116
nl/search.txt · Laatst gewijzigd: 2016-02-24 16:36 door 194.151.125.5