DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:search

Zoeken

Zoeken wordt gedaan via het Zoekveld rechts bovenaan (als de standaard template wordt gebruikt).

Syntax

Standaard voert DokuWiki een logische AND zoekactie uit. Dit betekent dat alle woorden die je invoert in de zoekopdracht worden gebruikt. De zoekactie is niet hoofdlettergevoelig. Dus ongeacht of je die wel of niet in je zoekopdrachten opneemt.

DokuWiki's geavanceerde zoekquery-syntax wordt hieronder beschreven. Alle syntaxmogelijkheden kunnen gecombineerd worden. In deze paragraaf zullen we vierkante haken [ … ] gebruiken om karakters weer te geven die in een zoekopdracht gebruikt worden.

Termen uitsluiten (-)

Je kunt een streepje - direct voor een zoekwoord plaatsen om pagina's die dit zoekwoord bevatten uit te sluiten van je zoekresultaten. Bijvoorbeeld de zoekactie [ dokuwiki -plugin ] zal pagina's vinden die het woord “DokuWiki” wel bevatten, maar het woord “plugin” niet.

Je kunt deze -syntax niet alleen voor een zoekwoord gebruiken, maar ook bij het zoeken op fragmenten van een woord, het zoeken van zinnen, een zoekactie binnen een naamruimte, en gegroepeerd zoeken zoals hieronder wordt beschreven. Je kunt bijvoorbeeld de zoekopdracht [ -"zin die je wilt uitsluiten" ] gebruiken om pagina's met die exacte zin uit te sluiten.

Zoeken op fragmenten van een woord (*)

Je kunt zoeken naar een gedeeltelijke match door voor of achter een zoekwoord een sterretje * te plaatsen. Bijvoorbeeld, zoeken naar [ wiki ] zal alleen “wiki” vinden, maar zoeken naar [ *wiki ] zal ook “DokuWiki” vinden (suffix matching). Je kunt ook invoeren [ doku* ] (prefix matching) en [ *okuwik* ] (partial matching).

Let er op dat * geen “wildcard” is. Je kunt het niet als onderdeel van een zoekwoord gebruiken. Het zoeken op bijv. [ doku*iki ] zal niets vinden.

Zinnen zoeken ("")

Je kunt zoeken op exacte zinnen door dubbele aanhalingstekens te plaatsen rond de set van woorden, bijv. [ "dokuwiki installeren" ].

Zoeken binnen een naamruimte (@)

Je kunt de zoekactie beperken tot naamruimtes. Om pagina's te zoeken in een naamruimte, plaats je @ of ns: voor de naam van de naamruimte. Om het zoeken in een bepaalde naamruimte uit te sluiten, plaats je ^ of -ns: voor de naam van de naamruimte.

Bijvoorbeeld, de zoekopdracht [ dokuwiki @wiki ^wiki:docs ] zal pagina's vinden die het woord “dokuwiki” bevatten en zich in de “wiki” naamruimte bevinden, maar niet in de subnaamruimte “wiki:docs”. De zoekopdracht [ dokuwiki ns:wiki -ns:wiki:docs ] zal hetzelfde resultaat geven.

De OR operator (|)

Standaard doet DokuWiki een logische AND zoekactie, maar je kunt ook een logische OR zoekactie laten uitvoeren door | of or te gebruiken als scheidingsteken in je zoektermen. Bijvoorbeeld, de zoekopdracht [ plugin | template ] zal pagina's vinden die of “plugin” of “template” bevatten of beide. De opdracht [ plugin or template ] retourneert hetzelfde. Je kunt OR gebruiken als eenvoudig alternatief voor Zoeken op fragmenten van een woord (*) om bijvoorbeeld pagina's te vinden over mensen met een spellingsvariatie zoals [ Frank | Frenk ].

De OR operator heeft een lagere prioriteit dan de standaard AND operator. Dit betekent dat de zoekopdracht [ dokuwiki plugin | template ] kan worden weergegeven als [ (dokuwiki plugin) | template ], en niet als [ dokuwiki (plugin | template) ]. In plaats daarvan kun je de groeperingsyntax gebruiken die hieronder wordt beschreven.

Als je jouw OR-zoekopdracht wilt beperken tot een naamruimte, moet je zoektermen groeperen met “()”, anders zal de zoekopdracht [ plugin | template @plugin] zich gedragen als [ (plugin) | (template @plugin)]. Het zoeken naar bijv. “plugin” OR “template @plugin” in alle naamruimtes, maar niet zoals je waarschijnlijk bedoelt “plugin” OR “template” in de plugin naamruimte. Om zowel op “plugin” als “template” te zoeken binnen de naamruimte @plugin kan met deze syntax: [ (plugin | template) @plugin].

Gegroepeerd zoeken

Je kunt zoektermen groeperen door ze te omsluiten met ronde haakjes ( … ). Aangezien haakjes de hoogste prioriteit hebben, kunnen ze tevens worden gebruikt om prioriteit af te dwingen.

Bijvoorbeeld, de zoekopdracht [ dokuwiki -(plugin | @plugin) ] zal pagina's vinden die het woord “DokuWiki” bevatten maar niet het woord “plugin” en zich niet bevinden in de naamruimte “plugin”.

Snelzoeken

Je kunt het begin van een paginanaam in het zoekveld typen en een halve seconde wachten. In de meeste moderne browsers zul je vervolgens automatisch een popup krijgen met overeenkomende paginanamen als die er zijn.

OpenSearch

OpenSearch in Firefox

OpenSearch is een standaard om op eenvoudige wijze de zoekfunctie van een website te integreren in je browser. Dit wordt ondersteund door alle moderne browsers. DokuWiki is geschikt voor OpenSearch.

Dit zijn de stappen om de zoekfunctie van je wiki aan Firefox toe te voegen (andere browsers doen dit waarschijnlijk op een vergelijkbare manier):

  1. open je wiki in de browser
  2. klik op het vergrootglas links in het zoekveld van je browser
  3. kies “<Naam van jouw DokuWiki> toevoegen”, bijv. “Mijn DokuWiki toevoegen”

Achtergrondinformatie over de zoekindex

DokuWiki gebruikt tegenwoordig een index om zelfs grote wiki's snel te kunnen doorzoeken. Om in staat te zijn om iets te vinden is het nodig dat deze index gevuld is met actuele data. Informatie over de pagina-inhoud wordt toegevoegd en ge-update zodra een pagina wordt bekeken door een gebruiker. Elke pagina bevat een onzichtbare afbeelding (webbug) dat het index-update proces triggert als dat nodig is1). En dit is alleen nodig als de wijzigingsdatum van een pagina nieuwer is dan de wijzigingsdatum van het indexbestand van die pagina.

De index bestaat uit bestanden genaamd page.idx, w[n].idx en i[n].idx en zijn geplaatst in de index map. w[n].idx bevat een lijst van alle woorden (stopwoorden uitgezonderd) met een lengte van n die verschijnen op wiki pagina's. Voor elke regel in w[n].idx is er een regel in het overeenkomende i[n].idx bestand dat paginaverwijzingen bevat in de vorm van pn*freq. Hierbij is pn een regelnummer voor page.idx en freq geeft aan hoe vaak dat woord verschijnt op die pagina. Meerdere paginaverwijzingen zijn gescheiden met een dubbele punt.

De indexer gebruikt een bestand met taalspecifieke stopwoorden en bevat een lijst van alle standaardwoorden die nooit worden geïndexeerd (bijv: het woord de in het Nederlands). Zoeken naar zulke woorden zal geen resultaten geven. Dit stopwoordenbestand staat in de taalmap van je DokuWiki-installatie. Concreet is dit <dokuwiki>/inc/lang/<language>/stopwords.txt en dit is het bestand dat je kunt wijzigen om woorden toe te voegen die niet geïndexeerd moeten worden voor die taal. Als je woorden uit die lijst verwijderd, betekent dit dat die dus wel moeten worden geïndexeerd.

Als je jouw wiki upgrade van een oudere versie die geen index heeft, zal de zoekfunctie geen resultaten geven totdat de index is opgebouwd. Je kunt wachten tot dat dit is gebeurd door te bladeren door je wiki of je gebruikt het meegeleverde commandline script om de index te updaten.

1)
Merk op dat de webbug ook voor andere taken wordt gebruikt. Zie http://forum.dokuwiki.org/post/3116
nl/search.txt · Laatst gewijzigd: 2022-08-24 17:34 door 2001:1c04:2a92:5f00:c8b4:745:d4ee:527c

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki