DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:media_manager

De mediabeheerder

Afbeeldingen en andere mediabestanden kunnen worden geupload en ingevoegd met een simpele mediabeheerder. Om mediabeheerder te openen klik je op de knop in de pagina bewerkwerkbalk.

Blader door de weergegeven namespace door op de naam in de linkerkolom te klikken. Namespaces kunnen worden uitgeklapt door op de + knop rechts van de namespace naam te klikken.

Om een afbeelding in te voegen op de huidige positie van de cursor in het bewerkvenster, hoef je slechts op de bestandsnaam of afbeeldingminiatuur in het rechtervak.

Gebruik het uploadformulier rechtsboven om een bestand te uploaden. Een nieuwe bestandsnaam is optioneel. Wees er zeker van dat de bestandextensie klopt! Als je een nieuwe namespace gebruikt in de naam wordt deze automatisch aangemaakt.

Merk alsjeblieft op: Als de beheerder ACL ondersteuning inschakelt, kan uploaden worden beperkt voor bepaalde gebruikers. Gebruikers zonder de juiste permissies zullen het uploadformulier niet zien.

Configuratie

Voor het zal werken moet je kijken naar “file_uploads” in de php.ini en controleren of die op On staan.

Als je een bestand wilt uploaden en je een “Upload mislukt. Deze bestandsextensie is verboden!”-melding krijgt, moet je de mime-configuratie aanpassen.

Als de /tmp map op je server aangekoppeld is met de “noexec” optie zal uploaden van bestanden naar de mediabeheerder mislukken. Het is dan nodig om “upload_tmp_dir” aan te passen in php.ini (globaal effect) of in .htaccess

Layout

The Media Manager

De schermafdruk rechts laat de mediabeheerder zien.

De linkerkolom heeft de namespace navigatie (1) waar je kunt navigeren door de bestaande media namespaces. Medianamespaces zijn gescheiden van de paginanamespaces, maar meestal volgen ze dezelfde structuur. Je kunt de + en de - iconen gebruiken om dieper gelegen hiërarchieën uit- en in te klappen. Klikken op een namespace naam opent die in het rechtervak.

Boven de navigatie zijn een paar optie vinkjes (2) welke het gedrag van de beheerder beïnvloeden. Standaard zal de manager gesloten worden als je een afbeelding selecteert. Soms is dit niet gewenst, bijvoorbeeld omdat je meer afbeeldingen wilt invoegen, dan kun je hier het automatisch sluiten uitschakelen. Als je een beter overzicht nodig hebt in het rechtervak, kun je kiezen om de details in de mediaopsomming te verbergen. Beide opties worden bewaard in een cookie en herkennen je aan je browser.

De kop boven de het rechtervak laat altijd de huidige geselecteerde namespace (3) zien. Alle uploads die je doet worden hierin geplaatst.

Onder de kop is een uploadformulier (4). Merk op dat dit formulier alleen wordt weergegeven als je de benodigde permissies hebt om in de huidige namespace te uploaden. Je kunt het bestand hier hernoemen. Welk bestandextensies geupload kunnen worden is geconfigureerd via mime-instellingen. In Firefox en Chrome kun je ook meerdere bestanden te gelijk selecteren voor het uploaden. (Voor Angua 2012-01-25: In browsers die het ondersteunen wordt een icoon weergegeven om de multiuploader te activeren.)

Onder het uploadformulier komt een lijst van de beschikbaar mediabestanden. Voor elk bestand is er een lijn met een bestandstypeicoon, bestandsnaam en enkele werkbalkknoppen (5). De volgende knoppen zijn beschikbaar afhankelijk van het bestandstype en je permissies:

Bekijk of download het bestand
Verwijder het bestand
Bewerk de metadata van het bestand (alleen voor JPEG)

Het bestand kan worden gevolgd door een miniatuur (6) en een voorbeeld van de metadata (7). EXIF metadata wordt op dit moment alleen ondersteund voor JPEG bestanden.

Zie ook

nl/media_manager.txt · Laatst gewijzigd: 2013-01-12 00:02 door Klap-in

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki