DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:permissions

Even bijpraten over permissies

Het basisidee van een wiki is dat deze open is voor iedereen. De inhoud van een wiki zou zo makkelijk aanpasbaar moeten zijn dat iedereen die het wil dat ook kan doen. Een open wiki kan snel groeien en kan profiteren van de ideeën en het werk van alle gebruikers, niet alleen van het werk van de webmaster. Dit idee en deze manier van werken heeft iets magisch en verbazends in zich en kan hemels zijn als er niet… ok, als er geen kwade elementen waren in deze wereld.

Een open website is vaak een uitnodiging voor slopende mensen, die slechts en alleen als doel hebben om werk van anderen kapot te maken. Meestal is dit niet een groot probleem (op dit moment) omdat het aantal behulpzamen veel groter is dan het aantal kwade elementen, en soms hebben beveiligingen zoals backup van oude versies hun bijdrage in het beschermen van de wiki-inhoud en het voorkomen van informatieverlies.

Ondanks dit alles, zijn er goede redenen om de toegang tot de wiki te beperken. Misschien moet de wiki een bepaalde groep toegang geven en niemand buiten die groep, of sommige pagina moeten alleen bewerkbaar zijn voor sommige mensen – wie weet. Voor zulke taken heeft DokuWiki een erg krachtige toegangrechten beheer ook bekend als ACL (Acces Control List). Dit wordt op de volgende pagina beschreven.

nl/permissions.txt · Laatst gewijzigd: 2013-01-12 13:48 door Klap-in

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki