DokuWiki

It's better when it's simple

Narzędzia użytkownika

Narzędzia witryny


Pasek boczny

This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
Translations of this page?:

Learn about DokuWiki

Advanced Use

Corporate Use

Our Community


Follow us on Facebook, Twitter and other social networks.

Our Privacy Policy

pl:login

Logowanie i rejestracja

Logowanie jest możliwe tylko wtedy, gdy administrator Wiki zdecydował się włączyć wsparcie ACL na wiki. Jeśli listy ACL nie są włączone, logowanie nie jest dostępne i każdy może edytować wiki.

Jak się logować

Zarejestrowani użytkownicy mogą logować się wybierając przycisk „Zaloguj” w prawym dolnym rogu. Po wprowadzeniu poprawnych poświadczeń w formularzu logowania, przycisk zmieni się na „Wyloguj”.

Jeśli zdecydujesz się wybrać pole wyboru „Zapamiętaj”, będziesz automatycznie logowany podczas następnych wejść na stronę Wiki. Nie rób tego na współdzielonym komputerze np. w pracy lub w kafejce internetowej.

Jeśli zapomniałeś hasła, możesz kliknąć link ponownego wysłania hasła, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail podany podczas rejestracji. Jeśli nie możesz przypomnieć sobie swoje nazwy użytkownika lub adres e-mail uległ zmianie, należy zarejestrować się ponownie. Uwaga: Można wyłączyć to zachowanie przez użycie opcji konfiguracji disableactions, zaznaczając opcję „Wyślij nowe hasło” (lub przez dodanieresendpwd podczas ręcznej edycji pliku konfiguracyjnego).

Aby móc się zalogować, przeglądarka musi obsługiwać Ciasteczka.

Wylogowanie to tylko kwestia naciśnięcia przycisku „Wyloguj”.

Rejestracja

Jeżeli admin wiki nie tego wyłączył, ludzie mogą sami rejestrować się na wiki. Aby to zrobić wystarczy kliknąć na przycisk „Zaloguj” i postępuj zgodnie z zaleceniami po przejściu linku „Zarejestruj się” z dolnej części formularza logowania.

Wpisz swoje dane użytkownika i wciśnij przycisk rejestracji, i w zależności od konfiguracji wiki albo otrzymasz wygenerowane automatycznie hasło za na adres email (domyślnie) albo będziesz mógł podać własne hasło w formularzu rejestracji.

Jeśli wskazano register w opcji konfiguracji disableactions, powodując blokadę rejestracji, tylko administratorzy mogą dodawać użytkowników. Mogą to robić korzystając z linku „Dodaj nowego użytkownika” na ekranie „Administracja”.

Możesz zaktualizować informacje o rejestracji w dowolnym momencie. Po prostu zaloguj się i kliknij przycisk „Aktualizuj profil”, zazwyczaj znajduje się po prawej stronie na pasku przycisków na dole.

Wyrejestrowanie / Usunięcie użytkownika

Administratorzy mogą usuwać użytkowników poprzez wtyczkę Menadżera użytkowników. Ale użytkownicy nie mogą się usuwać samodzielnie.

Kontrola dostępu

Przejrzyj dział ACL by dowiedzieć się więcej na temat kontroli dostępu użytkowników i grupdo przestrzeni nazw i stron.

pl/login.txt · ostatnio zmienione: 2015-12-07 23:48 przez 212.33.86.180