DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:plugin_installation_instructions

Plugin Installatieinstructie

Vind de plugin die je wilt installeren in de lijst met plugins en lees de pluginbeschrijving zorgvuldig. Ga dan naar details hieronder om het te installeren

Automatische Installatie

De meeste plugins kunnen worden geïnstalleerd met de extension manager. Zie Instructies voor het gebruik van de extension manager. Dit is duidelijk de snelste en minst foutgevoelige manier om plugins te installeren.

Er zijn bepaalde omstandigheden waarbij het niet mogelijk is om de extension manager te gebruiken om de plugin te installeren:

 • ACL zijn niet ingeschakeld. De extension manager is toegankelijk via het admin menu die alleen beschikbaar is op wiki's met ingeschakelde ACL. Zelfs in een compleet publieke wiki kan het dus nuttig zijn om ACL in te schakelen om zo toegang te verkrijgen tot DokuWiki's beheerfuncties, zoals de extension manager.
 • Geen plugin pakket. De extension manager vereist een special voorbereid gecomprimeerd bestand met de bestanden van de plugin.
 • De webserver heeft geen schrijftoegang tot DokuWiki's lib/plugins map. De extension manager heeft die nodig om de nieuwe plugin aan de map te kunnen toevoegen.
 • Ontwikkelaars die hun eigen plugin helemaal zelf schrijven. Ontwikkelaars doen er goed aan te lezen over de plugin bestandstructuur.

In deze omstandigheden is het nodig om handmatig de plugins te installeren.

Handmatige instructies

Deze instructies nemen aan dat jij geen consoletoegang hebt tot je server en dat het dus nodig is dat je de bestanden upload via FTP of een bestandbeheerder in de beheerinterface van je server.

Met een Plugin Package Bestand

 1. Als de plugin een gecomprimeerd bestand heeft, download het bestand naar je computer. Als de plugin in verschillende formaten aangeboden wordt, kies dan het formaat dat het beste uitkomt (Windowsgebruikers prefereren zip-formaat).
 2. Pak het bestand uit (bijv. unzip)(zie unpacking voor wat hulp en programma's). Dit zou een map moeten opleveren vernoemd naar de plugin. In deze map zul je bestanden en mappen vinden vernoemd naar het type plugin (bijv. syntax.php of /syntax/).
  • Opmerking: sommige uitpaksoftware zal alle uitgepakte bestanden in een map plaatsen die vernoemd is naar het originele gecomprimeerde bestand. Als dit het geval is moet je meestal een map dieper kijken om de map met de juist naam te vinden. Dit is verwarrend omdat de bestandsnamen op elkaar kunnen lijken.
  • Opmerking: Veel pluginauteurs beheren hun plugin-code op github en laten github automatisch een Zip-bestand maken van de laatste check-in. Deze automatisch gemaakte archieven bevatten meestal verkeerde mapnamen. Je moet de map hernoemen naar de juiste naam.
   Voorbeeld: het uitpakken van de Gallery Plugin levert een mapnaam op die lijkt op splitbrain-dokuwiki-plugin-gallery-169c0bb – dit moet je hernoemen naar gallery.
   Tip voor pluginontwikkelaars: gebruik plugin.info.txt om dit probleem te vermijden.
 3. Gebruik een bestanduploader (bijv. FTP of je bestandsbeheerder van je beheerinterface) om op de server naar DokuWiki's lib/plugins mpa te navigeren en upload de plugin map die je zonet gemaakt hebt (op je computer) met de inhoud. Het eindresultaat moet een nieuwe map op de server zijn, lib/plugins/<new-plugin-name>, die alle bestanden en mappen bevat van de plugin.

De plugin is nu geïnstalleerd.

Zonder een Plugin Package bestand

Installeren van een plugin zonder een pakket is nog steeds redelijk rechtlijnig, in het bijzonder voor simpele plugins die uit een paar bestanden bestaan. Hoewel er meer mitsen en maren zijn en een grotere bekendheid met DokuWiki en PHP nodig zijn als de cruciale informatie niet duidelijk is gegeven in de plugin documentatie. Eigenlijk is het maken van een package erg simpel, dus als je helemaal onbekend bent met PHP kan het de moeite waard zijn om beleefd een e-mail te sturen naar de pluginauteur waarin je vraagt of hij je een plugin package kan e-mailen of op zijn minst aan jou kan verduidelijken wat de exacte naam is die de plugin gebruikt.

Voor degenen die bekend zijn met PHP, bekijk de plugin pagina's in de ontwikkelaarshandleiding, in het bijzonder de plugin file structure.

Deze instructies nemen aan dat de auteur de code van de plugin op een webpagina heeft geplakt, waar de code voor elk bestand duidelijk gemarkeerd is met een bestandsnaam per bestand.

 1. Maak een map op je computer en noem het naar de plugin. Die naam is belangrijk, het moet overeenkomen met een deel van de “class” naam die gebruikt wordt in de plugin bestanden.
 2. Voor elke bestand dat door de plugin gebruikt, maakt je een nieuw bestand in een teksteditor (bijv. notepad), kopier de inhoud van de webpagina en plak het in de editor en controleer dat er geen lege regels aan het begin én eind van het bestand staan (dit is erg belangrijk voor .php bestanden) en sla het bestand op met de juiste naam in de pluginmap. Als de auteur heeft aangegeven dat een bestand in een submap hoort maak dan die map voor het opslaan.
 3. Na maken van de bestanden, gebruik je een bestanduploader (bijv. FTP of je bestandsbeheerder van je beheerinterface) om op de server naar DokuWiki's lib/plugins map te navigeren en upload de plugin map die je zonet gemaakt hebt (op je computer) met de inhoud. Het eindresultaat moet een nieuwe map op de server zijn, lib/plugins/<new-plugin-name>, die alle bestanden en mappen bevat van de plugin.

De plugin is nu geïnstalleerd.

Probleemoplossen

Als de plugin niet lijkt te werken, controleer dan de FAQ voor plugin problemen.

nl/plugin_installation_instructions.txt · Laatst gewijzigd: 2018-05-30 20:19 door Klap-in

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki