DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:interwiki

InterWiki Links

Het originele idee van InterWiki was om één grote verdeelde Wiki te krijgen over het hele internet. Vandaag is het een makkelijke manier om van de ene wiki naar de andere te linken met een simpele link syntax.

In DokuWiki wordt dit gedaan door voor de Wikipaginanamen een verwijzing te plaatsen die gescheiden wordt met een >-teken.

Voorbeelden:

[[wp>Wiki]] linkt naar Wikipedia,
[[Meatball>TourBusStop]] linkt naar de MeatBall wiki TourBusStop,
[[google>Wiki]] linkt naar Googlezoekopdracht,
[[doku>interwiki]] linkt naar deze pagina

Wiki linkt naar Wikipedia, TourBusStop linkt naar de MeatBall wiki TourBusStop, Wiki linkt naar Googlezoekopdracht. interwiki linkt naar deze pagina.

Er is een speciale interwiki verwijzing genaamd this. Het linkt altijd naar de webserver waar DokuWiki is geïnstalleerd. Je kunt dit gebruiken om relatieve URLs te maken. Bijvoorbeeld de volgende linkt altijd naar de lokale XML feed: feed.php

[[this>feed.php]]

Meer info over InterWiki:

  • InterWiki op Wikipedia
  • InterWiki op MeatBall
  • InterWiki op c2.com Wiki

InterWiki Verwijzingen Configureren

InterWiki verwijzingen zijn gedefineerd in het conf/interwiki.conf-bestand. Het standaard bestand bevat alle verwijzingen die gesuggereerd worden in http://usemod.com/intermap.txt. Je kunt je eigen interwiki links toevoegen door een conf/interwiki.local.conf-bestand te maken en daar je links te plaatsen (dit voorkomt dat het overschreven wordt bij een update).

Het is mogelijk om DokuWiki's conf/interwiki.conf te bewerken, maar dit wordt wel overschreven bij een upgrade van DokuWiki.

Je kunt afbeeldingen plaatsen, vernoemd naar de verwijzing, in lib/images/interwiki-map om die te gebruiken als standaard icoon voor de verwijzing. Ze moeten een grootte hebben van 16×16 pixels en in PNG of GIF formaat. Je moet vervolgens de gebufferde PNG en GIF afbeeldingen weggooien, net als de CSS-bestanden als je de standaardafbeelding te zien krijgt in plaats van jouw eigen versie.

rm -rf <path-to-dokuwiki>/data/cache/*/*.{gif,png,css}

De interwiki verwijzingen moeten zonder hoofdletters worden geschreven en moeten de paginanaamregels volgen.

Het formaat van het interwiki configuratiebestand is:

<shortcut>      <url naar wiki>

De shortcut gebruik je straks in de link. In de URL kun je placeholders gebruiken om flexibelere links te kunnen maken. Als er geen placeholder is gegeven wordt de URL-geëncodeerde wikinaam aan het eind van de URL geplakt. De beschikbare placeholders zijn:

Placeholder Vervangen door
{URL} URL-geëncodeerde wikinaam (het deel dat achter de URL wordt geplakt in interwiki.local.conf)
{NAME} wikinaam zonder een encodering
{SCHEME} schema-gedeelte als een URL is gegeven als wikinaam
{HOST} host-gedeelte als een URL is gegeven als wikinaam
{PORT} poort-gedeelte als een URL is gegeven als wikinaam
{PATH} pad-gedeelte als een URL is gegeven als wikinaam
{QUERY} query-gedeelte als een URL is gegeven als wikinaam

De laatste 5 parameters zijn nuttig als er interwikilinks worden gemaakt naar cachesystemen. Kijk naar de coral verwijzing in de met de wiki meegeleverde interwiki.conf. Voorbeelden van deze placeholders kun je vinden in conf/interwiki.conf

Bijvoorbeeld, Ubuntu's wiki gebruikt namespaces en paginanamen zoals “LaptopTestingTeam/ToshibaPortegeM700” en zonder {NAME} te gebruiken als placeholder in je interwiki.local.conf bestand, zul je een Not Found fout krijgen op hun wiki, omdat de voorwaartse slash het zal worden geïnterpreteerd als een %2F ; om dit op te lossen kun je de volgende regel toevoegen aan interwiki.local.conf:

ubuntu https://wiki.ubuntu.com/{NAME}

en nu kun je jouw link als volgt maken:

[[ubuntu>LaptopTestingTeam/ToshibaPortegeM700|Ubuntu Linux op een Toshiba Portege M700 Tablet]]
nl/interwiki.txt · Laatst gewijzigd: 2012-05-03 12:27 door Klap-in

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki