DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:caching

Caching

DokuWiki versnelt het browsen door de wiki met het cachen van verwerkte pagina's1). Als er een gecachede versie van een document bestaat, wordt de gecachede kopie gegeven in plaats van dat de data opnieuw verwerkt wordt. Bij bewerken en voorbeeld tonen wordt geen cache gebruikt.

Caching voorkomen

Om te voorkomen dat een pagina ooit gecached word, moet je ergens in de tekst de NOCACHE-tag gebruiken. Dit is nuttig als de pagina dynamische inhoud bevat, bijv. PHP code die informatie importeert, waarbij het bufferen voorkomt dat de recentste informatie wordt weergegeven.

~~NOCACHE~~

Afhankelijk van de hoe groot en complex een pagina is, kan dit de weergavesnelheid aanzienlijk verminderen.

Weggooien van de cache

Alle bufferbestanden kunnen makkelijk ongeldig gemaakt worden door het conf/local.php-bestand “aan te raken” en dus zijn wijzigingsdatum te vernieuwen. Dit kan worden gedaan door de configuratie via de Configuratiemanager opnieuw op te slaan, of door het Unix commando touch te gebruiken of door het bestand in je tekstbewerker te openen en op te slaan.

Eventueel kun je hiervoor de toucher plugin gebruiken, deze doet hetzelfde maar dan via de beheerpagina (geen shell toegang nodig).

Om de cache van een enkele pagina weg te gooien zie Cache weggooien.

Ontwikkeling

Zie caching in het ontwikkelgedeelte om meer te ontdekken over caching.

1)
Zie afbeeldingen voor informatie over afbeelding cachen
nl/caching.txt · Laatst gewijzigd: 2013-01-14 18:16 door Klap-in

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki