DokuWiki

It's better when it's simple

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nl:abbreviations

Dit is een oude revisie van het document!


Afkortingen en Acroniemen

DokuWiki kan afkortingen en acroniemen (terminologie) automatisch markeren. Als je browser de <acronym> tag ondersteund kun je met je muis over een afkorting bewegen om een korte uitleg te zien, weergegeven als tooltip. Bijvoorbeeld, als je muis boven XML plaatst (deze staat in de standaard meegeleverde acroniemenlijst) geeft de tooltip Extensible Markup Language.

Een paar meegeleverde voorbeelden:

  • HTML, RSS, XML

Opmerking: Alleen volledige woorden worden gemarkeerd. Bijvoorbeeld een acroniem die midden in een woord gebruikt wordt zal geen tooltip geven. Voorbeeld: XML is een acroniem, maar myXML niet.

Op een gegeven moment zal de ondersteunde tag wisselen van <acronym> naar <abbr>1) omdat DokuWiki meer HTML5-compatibel wordt. Er is een algemene verzoek in de bug tracker maar die is nog gekoppeld aan een bepaalde release.

Configuratie

  • DokuWiki's standaard afkortingen worden opgeslagen in het bestand conf/acronyms.conf. Je kunt je eigen afkortingen toevoegen door het aanmaken van conf/acronyms.local.conf en daarin je afkortingen te plaatsen.
  • Het acronymen-bestand is geëncodeerd met UTF-8.
  • Omdat een hash (#) gereserveerd is om een commentaarregel te markeren, moet die worden geëscaped met een backslash (\#)
1)
Overeenkomstig de W3C http://www.w3schools.com/tags/ref_html_dtd.asp, bevat HTML5 de <abbr> tag en niet <acronym>.
nl/abbreviations.1347052891.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2012-09-07 23:21 door 82.136.210.17

Tenzij anders vermeld valt de inhoud van deze wiki onder de volgende licentie: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki